Vaccinarea gratuita impotriva cancerului de col uterin

In Romania cancerul de col uterin ucide 5 femei in fiecare zi. Tara noastra se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania (dupa cancerul de san) si prima cauza de mortalitate la femeile tinere (25 – 44 de ani).

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin apare in urma infectiei cu HPV – Virusul Papilloma Uman, un virus transmis pe cale sexuala. Cancerul este determinat de aparitia si inmultirea unor celule anormale la nivelul colului uterin, celule care si-au modificat structura si functiile. Cu cat aceste celule sunt mai diferite decat cele normale, cu atat exista mai mult posibilitatea de dezvoltare in viitor a cancerului de col uterin.

In majoritatea cazurilor acest lucru dureaza mai multi ani, dar uneori se poate intampla si in decurs de un an. Aceste modificari pot fi detectate prin teste de laborator Babes-Papanicolau inca din stadii initiale. Aceste teste pot stabili daca exista sau nu posibilitatea de aparitie a cancerului.
Pana la 80% dintre femei se vor infecta cu HPV de-a lungul vietii, iar 50 % dintre acestea cu tulpini care ar putea produce cancer de col uterin.

Vaccinarea anti HPV si examenul citologic duc la o scadere de pana la 94% a riscului de cancer de col uterin
Vaccinarea poate impiedica aparitia a cel putin 70% din cazurile de cancer de col uterin; prin urmare, vaccinarea reduce riscul de aparitie a acestui tip de cancer. Cu toate acestea, pentru ca ramane un risc de pana la 30% datorat infectiei cu alte tulpini de HPV sau exista posibilitatea unei infectii cu HPV deja prezente, este importanta efectuarea periodica a examenului citologic al colul uterin, Babes – Papanicolau, ceea ce duce la o reducere cumulata a riscului de cancer de col uterin cu 94%.

Cum se realizeaza vaccinarea anti-HPV?

Medicul sau asistenta va va administra vaccinul ca o injectie intramusculara in partea superioara a bratului. Administrarea tratamentului urmareste injectarea a 3 doze de cate 0.5 ml pe o perioada de 6 luni.

Beneficii si riscuri ale vaccinarii anti-HPV

Vaccinurile HPV nu contin material infectios, prin urmare ele nu pot produce infectia si nici nu pot duce la aparitia ulterioara a cancerului de col uterin.
Eficienta vaccinului este foarte buna; pana in prezent, nu s-a inregistrat necesitatea administrarii unei noi doze. Studiile actuale dovedesc o durata a protectiei de peste 7 ani. Este foarte probabil ca imunitatea sa fie indelungata, ipoteza sustinuta pe baza unor studii.

Care sunt reactiile adverse ale vaccinului HPV?

Ca si in cazul tuturor vaccinurilor, pot exista unele reactii adverse pasagere. Cea mai frecventa reactie adversa observata dupa vaccinare a fost durerea la locul administrarii. Cu frecventa mai redusa au fost semnalate si alte efecte nedorite, cum ar fi: dureri de cap, greata sau varsaturi, dureri musculare. Majoritatea acestor reactii au avut o severitate intre usoara si moderata si au fost de scurta durata.

Contraindicatii si precautii

Inainte de administrarea oricarui medicament, inclusiv a unui vaccin, este indicata consultarea medicului. Contraindicatiile absolute ale vaccinurilor HPV se refera doar la hipersensibilitatea dovedita fata de una dintre componentele vaccinale, precum si la bolile febrile grave. De asemenea, nu exista suficiente studii clinice care sa recomande administrarea in perioada de sarcina si alaptare sau la persoane cu imunodeficiente.

Isis Medical Center va ofera vaccinare gratuita impotriva cancerului de col uterin. Pentru detalii si programari va rugam sa ne contactati la telefon: 0341 463 344 sau prin e-mail la office@isis-med.ro.